Je to vlastně zcela jednoduché:

My jako výrobci střešní krytiny nemáme moc na výběr. Svitky plechů se odlévají a barví přímo v ocelárnách. My si s nimi domlouváme pouze podmínky a ceny. Oceláren vyrábějících tenkostěnné plechy je už relativně málo. Mohou za to zastaralé výrobní technologie a čím dál přísnější ekologické normy.

Na nás na výrobcích střešní krytiny je povinnost, abychom spolupracovali pouze s těmi ocelárnami, které svou výrobu dělají poctivě, a pravidelně inovují.

Prakticky je to tak, že veškerá zodpovědnost za kvalitu plechů, dodržení standardů, můžeme my výrobci.

Ocelárny nám dávají certifikáty o původu a jakosti materiálů. A na nás je to jestli zvolíme poctivost, nebo jen krátkodobý zisk.

Volíme jednoznačně poctivost, důležitá je pro nás dlouhodobá kvalita produkce, barevná stálost, a ověřená tloušťka plechu.

Trochu s lítostí musím konstatovat, že pouze skandinávské ocelárny SSAB a německý ArcelorMittal vyrábějí poctivé plechy. Dokonce ani polské plechy z polských oceláren ArcelorMittal nejsou schopny vyrobit námi požadovanou kvalitu plechů.

Aby byl plech funkční, a dodržel nejpřísnější standardy firmy Dachpol, musí splňovat následující – musí být perfektně tvárný, musí mít minimálně 275g/m2 zinku, a minimální tloušťku 0,52mm včetně povrchové úpravy.

Bohužel většina evropských oceláren, již není schopna, nebo ochotna, dodržet tloušťku plechu. Ať již z ekonomických důvodů, nebo kvůli zastaralé výrobní technologii. Setkáváme se tedy s plechy které mají na okrajích kolem 0,50mm a uprostřed už jen něco kolem 0,46mm. To bývá způsobeno většinou zastaralou výrobní technologií.

Dále se setkáváme s přístupem že plech deklarovaný jako 0,50mm je v tzv. mínusové normě, což je za mně většinou podvod na zákazníka. Protože tloušťka plechů bývá kolem 0,45-0,47mm včetně zinku a barvy. Dám vám příklad m2 plechu 0,52mm stojí 300Kč v takovém případě by měl plech 0,46mm stát -13% což je 261Kč. Jenomže ono to tak ve skutečnosti téměř nikdy nebývá. Ale i kdyby ano, mám zkušenosti, že plech v mínusové normě 100kg chlap při montáži rozšlape.

Vzhledem k potřebám zákazníků Vám můžeme nabídnout výrobu z plechů v mínusové normě. Máme na skladě pouze nejpoužívanější barvu RAL8017. Máme tento plech zohledněn cenou, a je opravdu o 13% levnější. Ovšem na dům bych jeho použití nikdy nedoporučil.

Takže jak se máte vlastně ve výběru zorientovat a rozhodnout? Rozhodně zajděte za prodejcem, který ví co prodává. Zná původ a jakost prodávaného materiálu. Můžete si být jisti, že u nás Vám nabídneme ten nejvhodnější materiál, za nejlepší cenu. Protože my si hlídáme konkurenci, a hlavně z našich zkušeností dobře víme, kde se dá ušetřit a na čem.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

702932260