Asfaltový šindel je střešní krytina , kterou si lidé kupují pouze z nevědomosti. Mají za to, že ušetří peníze, ale opak je pravdou.

asfaltový šindel na střechuAno asfaltové šindele totiž nemusí pokládat jen profesionál, bohužel má to mnnohem více nevýhod než-li výhod. Výrobci tvrdí, že když se Vám po letech přestane střecha líbit, jednoduše přidáte další vrstvu šindele na tu původní bez odstraňování a rizika zatečení. Ale už se jim nechce říkat, že na střeše bude obrovská vrstva mechu. Takže další vrstva je téměř nereálná, a Vás čeká demontáž šindele, odvoz odpadu a vytahování tisíců hřebíků z prken. A i když si troufnete další vrstvu přidat tak kolik jich na takové střeše budete nakonec mít? Tři, nebo i pět? V průměrné životnosti šindele 12 let si to neumíme představit.
Pravý čas pro pokládku asfaltových šindelů je konec jara a začátek léta, protože krytina potřebuje mít celé léto a část podzimu na to, aby se teplem aktivované lepicí body na ní dobře spojily a krytina tak byla odolná proti větru a zafoukávání sněhu mezi jednotlivé šablony šindele.

Co si ještě musíte dobře rozmyslet, než šindel zakoupíte?
Bezpečný sklon krytiny – každý výrobce udává u typu šindele bezpečný sklon, při kterém je krytina použitelná. Tento se většinou pohybuje kolem 15°, některé výrobky jsou použitelné už od sklonu 9,5°. Co když máte sklon mnohem nižší? Poté je opět lepší vybrat si jinou krytinu.
IMG_1156-bis.jpg

Kdy šindel montovat? 
To není naivní otázka. Je třeba si uvědomit, že pokud teplota překročí 30 °C ve stínu, bývá na sluníčku teplota výrazně vyšší než 70 °C. Asfaltová hmota začíná u takto vysokých teplot měknout a hrozí poškození krytiny při pošlapání a popálení prstů od rozpálených šindelů apod. Zejména pak u černých nebo tmavě hnědých šindelů. Nejsnazší je pokrývat střechu šindeli na jaře nebo začátkem léta, dokud ještě teploty nedosahují 30 °C ve stínu. 
Jakmile stoupnou teploty na 30 °C, je potřeba být při pokládce opatrnější a pohybovat se po střeše opatrněji (např. mít vhodné pracovní boty nebo si omotat boty a chodidla molitanem), aby nezůstávaly v šindeli obtisklé šlápoty. Přes poledne, kdy je letní sluníčko nejsilnější, je lepší nedělat.
V zimě, kdy teploty klesají pod bod mrazu jsou při prudkém ohýbání náchylnější k praskání. Proto je vhodné mít šindele uschovány někde v místnosti, kde budou prohřáté (např. v teplotě kolem 10°C), a pak je možné s nimi pracovat bez jakýchkoliv omezení. V zimních měsících nedojde ke slepení samolepivých bodů, které potřebují přímý sluneční svit a dostatečné rozehřání. To se stane až v létě.

A jaký šindel je na výběr?
asfaltový šindel jako stálicePamatujte na to, že na trhu je velké množství výrobků vyšší či nižší kvality. Kromě celkové hmoty asfaltu na 1m2 by Vás mohlo zajímat procento lepicích ploch, tedy ploch které zajišťují výslednou bezpečnost krytiny jak proti vodě, tak proti větru.

Za často prodávané na našem trhu lze považovat asfaltové střešní šindele IKO, které mají v ČR už historickou tradici. Jejich výrobky jako Iko Superglass nebo Armourglass jsou oblíbenou značkou u investorů (hlavně těch, kteří nedávají na své domy dlouhé záruky). V poslední době se stále více používá šindel Cambridge, dvouvrstvý laminovaný šindel, který má již z výroby na sobě naneseny dvě vrstvy šindele, které se nepravidelně střídají a zajišťují lepší odolnost a životnost šindele. Alespoň toto tvrdí prodejci tohoto odpadu.

Chtěli by jste tuto tři roky novou střechu? Líbila by se Vám na domě?

A co takhle se na ní podívat ze severní strany. Toto je bohužel realita.



Toto jsou důvody proč my doporučujeme pouze kvalitní plechové krytiny společnosti Dachpol. Například modulovou krytinu Egeria panel.

Na závěr bychom Vám chtěli doporučit to, aby jste nevybírali jen podle ceny. Kvalitní plechové krytiny Dachpol s dlouhou zárukou jsou cenově dostupné, a ušetří Vás zbytečných nervů po několika málo letech, kdy zjistíte, že ten šindel už není to co býval a plní spíše už jen funkci dekorativní.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

702932260